2013. február 6., szerda

Néhány filmről, sorozatról...


A Bourne hagyaték

A Bourne trilógia (Matt Damon) lendületes, lüktető, eleven energiával, oxigénnel telített alkotásai után, a „A Bourne hagyaték” (Jeremy Renner) egy asztmatikusan lélegző, erőtlen, villámlás mentes filmmé sikeredett! Bántó, mert Tony Gilroy-tól többet várhatnánk, de ez most nem sikerült. A forgatókönyv ötletszegénységét, ritmustalanságát kevéssé lehetett az egyébként jó kivitelezéssel javítani, sajnos. Talán kimondhatjuk: Bourne film, Matt Damon és egy igényesen megírt forgatókönyv nélkül nem megy! Ez a helyzet.


A Hófehér és a vadász


A Hófehér és a vadász (2012) c. film nekem nem tetszett, kicsit bágyatagra sikeredett. A jó színészek (Charlize Theron, Kristen Stewart, Chris Hemsworth) ellenére, Rupert Sanders rendezőnek, most csak egy közepesen unalmas filmre futotta. Úgy éreztem, a filmben nem volt egységes rendezői akarat, a jó színészek kicsit a saját kedvükre játszottak. Talán a forgatókönyv/történetvezetés is nehézkes, ütemtelen volt, és a tömegfogyasztásra ízesített sokféle erőlködés is a visszájára fordult, nem tudom. Véleményem szerint, összességében a Hófehér és a vadász c. film, ásítós, közepes produkció, pedig kár érte!
 
Skyfall


A Skyfall James Bond 007 jól sikerült Heineken spot-ja után a filmhez túl nagy elvárással indultam. A többnyire lendületes, de néha bágyadt alkotás, csak M (Judi Dench) kiváló, többlet alakítása miatt ütötte meg nálam a jó értékelést. Úgy éreztem, néhány jobb James Bond 007 filmet láttam már!


A mentalista

Nagyon sok az elérhető jó sorozat, nehéz válogatni, most éppen a „The Mentalist” sorozat 2013-as első Days of Wine and Roses epizódját néztem. Úgy érzem az egész sorozat és Simon Baker (Patrick Jane) is egyre jobb! Patrick Jane különleges szellemi érzékével és érzékenységével (persze a jó forgatókönyv alapján) egyre több finom, már-már „hihető” megoldást ad, az éppen aktuális ügyek felderítésében. Az emberi gyengeségekre felépített blöffök eredetiek, nem harsogóak, nem erőszakosak, nincsenek tele külső és belső feszítő erőkkel. A „The Mentalist” sorozat már régen túlnőtt a Columbo „de luxe” kategórián is. Emellett a sorozatban, valamilyen megfoghatatlan, izgalmasan emberit is érzek, azt gondolom, mindenképpen érdemes nézni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése